Savjeti za uštedu struje

no image


1. Smanjite broj rasvjetnih tijela u kući ili stanu
Prije no što krenete u zamjenu klasičnih žarulja štednima, razmislite o broju žarulja koje trenutačno rabite i možete li smanjenjem tog broja uštedjeti. Često upotrebljavamo puno više svjetla nego što nam treba i zbog estetskih razloga kupujemo lustere s više žarulja.

2. Iskoristite prirodno svjetlo
Kad god je moguće, koristite prirodno dnevno svjetlo umjesto umjetnog. Pobrinite se i da redovito gasite svjetla koja vam ne trebaju - čak i kratko gašenje svjetla troši manje energije, a razliku biste mogli primijetiti već na sljedećem računu.

3. Štedne žarulje se doista isplate
Štedne CFL i LED žarulje skuplje su od klasičnih, ali izuzetno ekonomične i dugotrajne. Popularne LED-ice koriste deset puta manje energije, a traju i do 50 puta dulje od klasičnih žarulja. Od ove godine u Europskoj uniji prestaje proizvodnja klasičnih žarulja.

4. Postavite hladnjak dalje od izvora topline
Zamrzivač i hladnjak držite na što je moguće hladnijemu mjestu. Udaljite hladnjak ili zamrzivač s izravne izloženosti suncu, odnosno peći, radijatora i ostalih tijela koja zrače toplinu. Oni povećavaju temperaturu unutar hladnjaka, a time i potrebu za radom električnih komponenata hladnjaka.

5. Škrinja u podrumu troši više energije
Garaža, trijem i drugi negrijani prostori nisu pogodni za držanje hladnjaka i zamrzivača. Postaju neučinkoviti ako vanjska temperatura padne ispod 15 stupnjeva. U tom se slučaju povećava potrošnja električne energije ili može doći do prestanka rada kompresora i povećanja temperature unutar hladnjaka.
6. Ne dopustite nakupljanje leda

Hladnjake i zamrzivače bez automatske funkcije odleđivanja treba obavezno redovito odleđivati. Nakupine leda rapidno pridonose potrošnji električne energije jer djeluje kao izolator, otežava prenošenje temperature te dovodi do učestalijeg paljenja motora, a time i do veće potrošnje električne energije koja se ne iskorištava za čuvanje hrane.

7. Za zaleđenu hranu dovoljno je -18°C
Temperatura u zamrzivaču treba biti oko -18 Celzijevih stupnjeva jer je to sasvim dovoljno za čuvanje namirnica. Svako dodatno snižavanje je bespotrebno rasipanje energije. Zamrzivač također troši manje energije ako je pun nego kada je poluprazan, pa je važno da ne bude prevelik.

8. U hladnjak nikad nemojte stavljati vruću hranu
Ohladite namirnice na sobnu temperaturu prije nego što ih stavite u hladnjak kako biste smanjili potrebu za hlađenjem i time smanjili potrošnju. Stavljanjem vrućih namirnica u hladnjak podižete temperaturu unutar hladnjaka, a to produljuje rad motora kompresora, odnosno izravnu potrošnju električne energije. Hrana se tako slabije čuva.

9. Vrata hladnjaka čvrsto zatvarajte
U hladnjaku želite zadržati temperaturu na razini od 5 do 7 stupnjeva, dok je sobna temperatura na 20 ili čak i više. Stoga ne otvarajte vrata prečesto i ne držite ih predugo otvorenima. Provjerite brtve na vratima i ako je potrebno zamijenite ih.

10. Čuvajte se prevelikih hladnjaka
Namjeravate li kupiti novi hladnjak, svakako obratite pozornost na energetski razred. Također, obratite pozornost i na veličinu hladnjaka i zamrzivača te je uskladite s vašim potrebama. Prevelik hladnjak troši bespotrebnu energiju, ali dva manja troše još više.

11. Prvo kuhajte na jakoj pa na slaboj vatri
Počnite kuhanje na većoj temperaturi dok jelo ne počne zakuhavati (ključati), a tada smanjite temperaturu tako da lagano kuha do potpune pripremljenosti jela. Ako u loncu naglo ključa, jelo se neće skuhati ništa brže nego laganim krčkanjem, a energija će se gubiti.

12. Isključite pećnicu prije vremena
Da biste uštedjeli još više, koristite akumuliranu temperaturu pećnice, odnosno ako je vrijeme pečenja dulje od 40 minuta, pećnicu možete isključiti i deset minuta prije kraja, a jelo će svejedno biti dovoljno pečeno.

13. Optimalno iskoristite mikrovalnu pećnicu
Mikrovalna pećnica grije hranu od rubova prema sredini, stoga kuhate li raznovrsniju hranu, veće komade stavite s vanjske strane, a tanje i manje s unutarnje strane pećnice. Ne upotrebljavajte mikrovalnu pećnicu za odmrzavanje namirnica jer je prirodno odmrzavanje u posudi hladne vode jeftinije, ali i zdravije.

14. Poklopac i ekspres-lonac štede
Poklopite posudu u kojoj kuhate jer na taj način štedite do 25 posto energije, a upotrebom ekspres-lonca možete uštedjeti i do 50 posto. Koliko god primamljivo bilo, smanjite zavirivanje i provjeravanje stanja jela na što je manju moguću mjeru jer svakim podizanjem poklopca gubite do tri stupnja koja morate nadoknaditi. Upotrebljavajte samo posude s ravnim dnom zbog boljeg prijenosa topline te uskladite promjer posude s promjerom grijaće ploče.

O nama

Ušteda energije d.o.o. je tvrtka koja se bavi ponudom kvalitetnih i inovativnih proizvoda namijenjenih postizanju energetskih i financijskih ušteda u kućanstvima i/ili poslovnim...

O nama / Kontakt
Imall logotip

Imall trgovine nisu prilagođene za Internet Explorer 6 i 7 u trenutnoj verziji platforme. Preporučujemo da preuzmete jedan od modernih preglednika kao što su Mozilla Firefox, Google Chrome ili Apple Safari kako bi pregledavali ove stranice sa užitkom!